Busschauffören som tänkte att va fan av Tage Danielsson

Hugo Berglund är 47 år, har kört buss i 23 och till råga på allt samma sträcka – Stockholm-Huddinge. Man kan med lätthet påstå att han är rejält trött på både sitt liv och sitt arbete.

Plötsligt inser han vad han måste göra…

Det är inledningen till Tage Danielssons (vila i frid) novell ”Busschauffören som tänkte att va fan” från novellsamlingen Sagor för barn över 18 år från 1969. I den finner du fler odödliga klassiker inom genren.

En härligt levnadsglad historia om vad som händer om du vågar bryta mönster och tänka utanför boxen. Noveller är dessutom finfin läsning för dig som inte har tid eller ork att ta dig an en längre bok. Jag minns att jag fick novellsamlingen av min moster, det måste varit någon gång i tidig tonår. Måste erkänna att jag inte förstod storheten då men den är grym. I vissa stycken finns ledtrådar till exempelvis Arto Paasilinnas författarskap.

/JD

Annons

Om meningsbyten

Högstadielärare i svenska
Detta inlägg publicerades i Noveller och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Busschauffören som tänkte att va fan av Tage Danielsson

  1. Tendon skriver:

    Shit, den är ju grym. Har du tips på andra läsvärda noveller?

  2. Meningsbyten skriver:

    Hej Tendon: hoppas att senan mår bättre. Jo, har många andra tips … det ska du veta … men en novell du bör ha läst innan du kilar vidare är Stig Dagermans ”Att döda ett barn” som skrevs för att förmå bilburna att ta det lugnare i trafiken, undvika olyckor helt enkelt. Sannerligen kan man som läsare känna föräldrarnas ångest drypa inför faktum: deras barn har råkat ut för det ofattbara. Det kommer vara ett ”Du” före och ett ”Du” efter läsningen av den. Må väl! /JD

  3. Pingback: De kära jaktplanen III, segelflygsimulering och så litet IRL | En blogg i det blå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s